{"id":42,"date":"2013-11-30T09:18:48","date_gmt":"2013-11-30T09:18:48","guid":{"rendered":"https:\/\/omcostarica.se\/?page_id=42"},"modified":"2013-12-02T09:36:06","modified_gmt":"2013-12-02T09:36:06","slug":"costaricanska-koket","status":"publish","type":"page","link":"https:\/\/omcostarica.se\/costaricanska-koket\/","title":{"rendered":"Costaricanska k\u00f6ket"},"content":{"rendered":"

\u00c4r det inte fullkomligt fantastiskt med mattraditioner? Och vi \u00e4r lyckligt lottade som har tillg\u00e5ng till mat fr\u00e5n v\u00e4rldens alla h\u00f6rn. Eller kanske inte all mat. Men det finns hur som helst m\u00e5nga sp\u00e4nnande restauranger runtom i Sverige som serverar m\u00e5nga fantastiska r\u00e4tter som inte n\u00f6dv\u00e4ndigtvis \u00e4r svensk husmanskost.<\/p>\n

\"Picadillo<\/p>\n

Det Costaricanska k\u00f6ket h\u00f6r man inte allt f\u00f6r mycket av. Men det kan p\u00e5pekas att det \u00e4r k\u00e4nt f\u00f6r den mycket smakrika maten. Den utg\u00e5r till stor del av f\u00e4rska frukter och gr\u00f6nsaker. Maten klassas dessutom som relativt mild. Sj\u00e4lva basr\u00e4tten i det costaricanska k\u00f6ket kallas f\u00f6r gallo pinto och \u00e4ts i de flesta hush\u00e5ll upp till tre g\u00e5nger om dagen. Basr\u00e4tten best\u00e5r av ris tillsammans med r\u00f6da eller svarta b\u00f6nor kryddat med l\u00f6k, vitl\u00f6k och paprika som \u00e4r finhackad.<\/p>\n

Den traditionella lunchr\u00e4tten kallas casado. \u00c4ven den r\u00e4tten best\u00e5r av ris och b\u00f6nor men de blandas inte utan serveras separat. Det \u00e4r vanligt att fisk, fl\u00e4skkotlett eller kyckling serveras till. Dessutom sallad majstortillas och stekta kokbananer. Ytterligare extra tillbeh\u00f6r kan f\u00f6rekomma s\u00e5 som omelett eller vitost. Casado \u00e4r verkligen en h\u00e4rlig r\u00e4tt som \u00e4r sv\u00e5r att tr\u00f6ttna p\u00e5 eftersom man bland annat kan variera k\u00f6tt.<\/p>\n

I m\u00e5nga r\u00e4tter \u00e4r f\u00e4rska gr\u00f6nsaker huvudingrediensen. Till exempel f\u00f6rekommer mycket zucchini, zapallo och avote. Heller icke att f\u00f6rgl\u00f6mma potatis, l\u00f6k och r\u00f6dpeppar.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u00c4r det inte fullkomligt fantastiskt med mattraditioner? Och vi \u00e4r lyckligt lottade som har tillg\u00e5ng till mat fr\u00e5n v\u00e4rldens alla h\u00f6rn. Eller kanske inte all mat. Men det finns hur som helst m\u00e5nga sp\u00e4nnande restauranger runtom i Sverige som serverar m\u00e5nga fantastiska r\u00e4tter som inte n\u00f6dv\u00e4ndigtvis \u00e4r svensk husmanskost. Det Costaricanska k\u00f6ket h\u00f6r man inte …<\/p>\n","protected":false},"author":84,"featured_media":0,"parent":0,"menu_order":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","template":"","meta":[],"categories":[],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/omcostarica.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/42"}],"collection":[{"href":"https:\/\/omcostarica.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages"}],"about":[{"href":"https:\/\/omcostarica.se\/wp-json\/wp\/v2\/types\/page"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/omcostarica.se\/wp-json\/wp\/v2\/users\/84"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/omcostarica.se\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=42"}],"version-history":[{"count":3,"href":"https:\/\/omcostarica.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/42\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":53,"href":"https:\/\/omcostarica.se\/wp-json\/wp\/v2\/pages\/42\/revisions\/53"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/omcostarica.se\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=42"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/omcostarica.se\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=42"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/omcostarica.se\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=42"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}