Costa Ricas två säsonger

När man reser utomlands är det alltid bra att veta hur säsongerna är i landet. Detta kan påverka ganska mycket vad man kommer att få för upplevelse. Här tänkte vi ta en närmare titt på Costa Ricas två säsonger och vad de betyder för en som turist.

Costa Rica ligger 10° norr om ekvatorn och har därför inte mycket variation vad gäller temperaturen.  Medeltemperaturen varje månad varierar högst några grader. Det beror faktiskt mer på var i landet man reser till; de varmaste platserna i landet finner man kring kusten där temperaturen kan ligga kring 30°C året runt.

Den stora variationen kommer istället i formen av Costa Ricas två årstider: regnperioden och torrperioden. Detta kommer i större utsträckning påverka när man väljer att boka sin resa. Regnperioden går från maj till mitten av november. Man kallar även detta för den gröna perioden då allt regn verkligen förhöjer växtlivet i landet. Under denna period är det många landsvägar som spolas ut, vilket gör det mer eller mindre omöjligt att ta sig till vissa platser.

Detta på verkar så klart turismen ganska hårt, vilket är varför allt är i regel billigare under regnperioden. Är man inte så brydd över regnet och inte har planer på att ta sig ut till de lite mer svåråtkomliga platserna kan det vara smart att leta en flygbiljett kring denna period. Det kommer också finnas mycket större möjligheter att förhandla priser på allt från rum till mat under regnperioden.

Från mitten av november till slutet på april är det dags för torrperioden. Det är under denna tid som Costa Rica ser majoriteten av sin turism, speciellt under december och januari när många vill ta sig bort från snö och kyla. Under denna period är priserna i regel väldigt höga och det finns alltid brist vad gäller hotellrum. Fördelen är ju dock att man har full tillgång till all spännande natur landet har att erbjuda.