Costaricanska köket

Är det inte fullkomligt fantastiskt med mattraditioner? Och vi är lyckligt lottade som har tillgång till mat från världens alla hörn. Eller kanske inte all mat. Men det finns hur som helst många spännande restauranger runtom i Sverige som serverar många fantastiska rätter som inte nödvändigtvis är svensk husmanskost.

Picadillo traditionell maträtt

Det Costaricanska köket hör man inte allt för mycket av. Men det kan påpekas att det är känt för den mycket smakrika maten. Den utgår till stor del av färska frukter och grönsaker. Maten klassas dessutom som relativt mild. Själva basrätten i det costaricanska köket kallas för gallo pinto och äts i de flesta hushåll upp till tre gånger om dagen. Basrätten består av ris tillsammans med röda eller svarta bönor kryddat med lök, vitlök och paprika som är finhackad.

Den traditionella lunchrätten kallas casado. Även den rätten består av ris och bönor men de blandas inte utan serveras separat. Det är vanligt att fisk, fläskkotlett eller kyckling serveras till. Dessutom sallad majstortillas och stekta kokbananer. Ytterligare extra tillbehör kan förekomma så som omelett eller vitost. Casado är verkligen en härlig rätt som är svår att tröttna på eftersom man bland annat kan variera kött.

I många rätter är färska grönsaker huvudingrediensen. Till exempel förekommer mycket zucchini, zapallo och avote. Heller icke att förglömma potatis, lök och rödpeppar.