Surfing

På senare år har Costa Rica vid Stillahavskusten blivit väldigt populärt att åka till för den som vill surfa. Costa Rica räknas av många till Centralamerikas absoluta surfmecka, vilket inte är så konstigt då man här hittar en över 1 200 m lång kustlinje som i sin tur innebär goda möjligheter för surfing.

Surfare

Ett av de mest populära områdena vad gäller surfing är Nicoya-halvön, som man hittar i nordvästra delen av landet. Tack vare det 180-gradiga så kallade ”swell-fönstret” är Costa Rica vågsäkert året om med optimala förhållanden under perioden december-april. Dessutom håller vattnet en temperatur på 27 grader hela året, vilket innebär att man garanterat inte kommer att frysa när man kastar sig ut i vattnet.

Costa Rica passar såväl nybörjaren som den mer erfarne surfaren. Med milsvida, ofta orörda stränder slipper man dessutom trängas med andra surfare, vilket kan vara fallet på många andra populära surfresmål som Australien, Hawaii och Kalifornien.

För nybörjaren arrangerar dessutom flera svenska resebyråer så kallade surfcamps i Costa Rica, vilket kan är ett bra alternativ om man vill lära sig surfa i en av världens absolut bästa surfmiljöer.

Surfare på Costa Rica

Nicoya-halvön är som sagt ett av de mest populära områdena för surfing i Costa Rica, men det finns även gott om andra, som till exempel vid Puerto Viejo de Talamanca som man hittar på den karibiska sidan av landet, alldeles nere vid gränsen mot Panama. Andra ställen som också lämpar sig bra för surfing är Dominical vid de centrala delarna av Stillahavskusten samt Pavones som ligger allra längst i sydväst. Här hittar man också världens längsta vänstervåg.

För den som vill låta sig inspireras av proffs arrangeras det också gott om surftävlingar på olika platser i Costa Rica, vilket kan vara värt att kolla upp när man ändå är på plats, då dessa ofta kan vara ganska så spektakulära och imponerande.